nextstop.hu/idegeskedes-helyett-avagy-otletek-a-gyerekek-otthoni-lefoglalasara/
Next Stop

Idegeskedés helyett – avagy ötletek a gyerekek otthoni lefoglalására

2021. 04. 13.

Úgy szép az élet, ha zajlik – tartja a mondás. Ezzel a legtöbb ember egyet is ért, azonban a (kis)gyermekes családok felnőtt tagjai sokszor mindent megadnának egy óra csendért és nyugalomért. ☺ A napi teendők közepette néha összecsapnak a hullámok a fejünk felett, és olyankor bizony megoldást kell találni, hogy ne legyen még nagyobb a káosz. Vagyis le kell foglalni valamivel a gyerkőcöket. Ebben szeretnénk most segíteni és olyan játékokkal bővíteni az otthoni repertoárt, amik talán pont az egyszerűségük miatt eddig eszünkbe sem jutottak. Kedves Szülők, engedjétek szabadjára a fantáziátokat, kreativitásotokat és persze a bennetek szunnyadó gyermeket!  

Bölcsiseknek (kb. másfél éves kortól)
DIY matatófal

Egész könnyen elkészíthetjük saját kezűleg, hiszen olyan dolgokra van szükség, amik megtalálhatóak a háztartásban, bár persze a találékonyság is elengedhetetlen. Mindamellett, hogy gyermekünk figyelmét leköti, számos készségfejlesztő tulajdonsága is van a matatófalnak. Fejlődik a kicsi megfigyelő-képessége, mozgása, szem-kéz koordinációja és finommotorikus készsége, miközben jól szórakozik. Kell ennél több? ☺ A kreatív ötleteknek csak a fantázia szabhat határt. A matatófalra bármi felkerülhet, ami biztonságos, de mégis színes és vidám. Meg lehet tanulni gomblyukba gombot begombolni vagy cipzározni, de akár egy ház ablakát is ki-be nyitogathatja a bölcsisünk. Azért nem árt szem előtt tartani, hogy a picik figyelmét nem lehet túl hosszú időre lekötni…

Ovisoknak
Hangulatos játékkuckó

Akinek ovis gyermeke van, az tudja, hogy mennyire eleven a fantáziájuk ebben a korban. Biztos mindenki emlékszik arra, amikor kicsi volt és egy kavicsnak hirtelen varázsereje lett vagy egy sima bot varázspálcává változott. Olyan csodálatos dolgok ezek, amiktől nem szabad megfosztani a piciket. Hagyni kell őket kibontakozni, fedezze csak fel a saját kis álomvilágát, a fantázia fejlesztése nagyon fontos. Ezekben segítenek az otthoni játékok. Egy otthon épített bunki a gyermeknek egy egész csodaországot jelenthet, ahol elkalandozhatnak és különböző játékokat találhatnak ki. Nincs szükség semmilyen speciális dologra, mindent megtalálunk otthon. Használhatunk székeket, asztalt, paplant, pokrócot, párnákat, szőnyeget, hangulatvilágítást, bármit, amit feldobja a játékkuckót. 

Ugróiskola a szabadban

Nincs szükség másra, csak zsírkrétára és egy nagy adag jókedvre! ☺ Rajzoljunk fel egy hatalmas ugróiskolát és már kezdődhet is a móka. Tehetünk bele plusz elemeket is, ahol különböző feladatok várnak a résztvevőkre ahhoz, hogy továbbjuthassanak a pályán, mint például: békaugrás, egy lábon ugrálás stb. Az ovisok biztosan imádni fogják, de ki mondta, hogy ez kizárólag az ő játékuk lehet? Csatlakozzon a család többi tagja is, alkossatok csapatokat! Felejthetetlen perceket szerezhetünk így a gyerkőcöknek, lesz miről mesélni a családi sztorizások alatt… 

Sulisoknak
Karckép

Egy igazán különleges, mutatós és kreatív elfoglaltság, amivel biztos egy jó ideig lefoglaljuk a kisiskolásunkat. 

Hozzávalók: 

  • vastagabb fehér papír (karton is lehet)
  • zsírkréta
  • tempera
  • fogpiszkáló/körző/kifogyott golyóstoll/hurkapálca

A fehér papírt fessük be minél több színű zsírkrétával, egy fehér folt se maradjon. Ezután fekete temperával (ha ez épp nincs otthon, a piros, zöld vagy kék is megteszi) fessük le az egészet, majd hagyjuk megszáradni. Vigyázat, ha túl vastag a temperaréteg, száradásnál töredezhet. Amikor teljesen megszáradt, a karcoló eszközünkkel el is kezdhetjük a mintát megrajzolni – használhatunk különféle sablonokat, de szabad kézzel is alkothatunk. A fekete alól kibújó színekkel káprázatos remekművet hozhatunk létre, ami egészen biztos, hogy egyedi lesz.

Kincskeresés

Amikor süt a nap és csiripelnek a madarak, akkor is jó, ha van a tarsolyunkban egy-két ötlet, amivel lefoglalhatjuk gyermekünket. Ezek közül az egyik szinte megunhatatlan: a kincskereső játék. Temérdek lehetőség rejtőzik benne, tényleg csak a képzeletünk szabhat határt. A kertben vagy a parkban dugjunk el apró kincseket: játékokat, cukorkát, bélyegzőt vagy bármit, ami felkelti gyermekünk érdeklődését. Még jobb, ha térképet is rajzolunk előre, ahol egy nagy piros X jelöli a kincsek helyét, ezzel még izgalmasabbá téve a kalandot. 

 

Ezek mind olyan játékok, amik fejlesztik a fantáziát és a kreativitást – és nemcsak a gyerekét, hanem a szülőkét is! Jó az, ha a kiskorúak egyedül vagy közösen hasznosan töltik el az idejüket elektronikus eszközök nélkül, de valljuk be, a legnagyobb ajándék az, ha a család minden tagját sikerül bevonni a közös játékba!

Jó mókázást! ☺ 


Hamarosan újabb bejegyzéssel jelentkezünk, addig is, ha tetszett, amit olvastál, oszd meg Facebook ismerőseiddel is!

Kiránduljunk, de kicsit másképp!

15 perc mozgás az otthoni munkavégzés mellé

Ki a szabadba! Íme a 3 legjobb mozgásforma áprilisban!