nextstop.hu/tavaszvaro-nepszokasok/
Next Stop

Tavaszváró népszokások

2021. 02. 17.

A magyar egy erősen népszokásos nép. Ha ilyen szót nem hallottál még sosem, az nem a Te hibád, mert most született meg. Amikor ez a bejegyzés íródott, a netet böngésztük, és rá kellett jönnünk, hogy ha a magyar népszokásokról szeretnénk maradéktalanul írni, sosem érnénk a végére. Még a viccbeli Chuck Norrisnak sem sikerülne. Alig javul a helyzet, ha csak a tavaszváró, télbúcsúztató rituálékra, játékokra szorítkozunk. Ezért – kissé önkényesen – a nekünk legjobban tetszőket gyűjtöttük itt csokorba. 

Fogadd szeretettel!

Dorottya nap
Ha ezen a napon fagy, akkor hamarosan (Júlia napon) már jobb idő lesz.


Bálint nap (igen, ez a Valentin nap az angolszász területeken)
Ez a szerelem… Neeeeem, nem. Képzeld, itthon ez a nap arra volt jó régebben, hogy a várható termésre tudjanak valamiféle prognózist szerezni. Ha hideg és száraz idő volt, akkor a termés jó lesz – vallották. Az MTA ezt nem erősítette meg ezidáig, ahogy azt sem, hogy ha Bálint napon facsemetét ültetünk, az sokkal erősebb lesz, mintha máskor tennénk. Pedig ebben is hittek.


Zsuzsanna napja
A pacsirta kapta a főszerepet. Ha magasan repül, jó idő várható, ha alacsonyan, akkor marad a hideg. Ha csendben marad, vagyis befagyott a csőre, akkor a tél folytatására kell készülnünk, ha megszólal, akkor a tavasz közeledtére. Kérdés: mi van akkor, ha alacsonyan repül, de megszólal? De ne bonyolítsuk a kérdést.
Egyes területeken házról házra járva adtak elő egy történetet egy bizonyos Zsuzsannáról, és kicsit kíváncsi öregurakról. Ismerős a történet? Ez sem véletlen.


Mátyás napja
Ha jeget talál, tör, ha nem talál, csinál – a mondást mindenki ismeri. De mi találtunk mást is! Például azt, hogy a halászok az ezen a napon fogott halat az egész évre vonatkozó bőséges és eredményes halászat előjelének tekintették.


Virágvasárnapi szokás a kiszehajtás.
Lényege, hogy egy női ruhába öltöztetett szalmabábut körülhordtak, majd vízbe dobták, vagy elégették. Ezzel lett vége a böjtnek.
Egyes területeken a kiszehajtást követte a villőzés. A leányok feldíszített fűzfaágakkal jártak házról házra, így hirdették a tavasz beköszöntét. A házaknál énekeltek is, aminek végén a gazdasszony letört egy kis gallyat az ágról, és – Mind menjetek férjhez! – szavakkal megveregette a lányokat. 
Nincs információnk arról, romlottak-e a hajadonok házasodási esélyei, ha kimaradtak a villőzésből…  


Húsvét
A húsvéti hímes tojás és locsolkodás mindenki számára ismert. A vödör vizet mára leváltotta a kölnivíz, a festett tojásokat a csokiból készült változat, de ettől még a mai napig az egyik legnépszerűbb ünnepünk. Azt talán nem mindenki tudja, hogy a locsolkodás a jelképes termékenyítést és a rituális megtisztítást célozza.
És miért tojás? Ki látott már tojást tojó nyuszit? Nos a tojás a világ számos részén a termékenység jelképe.
A tojások megfestésére rengeteg érdekes, és meglepően egyszerű módszert alkalmaztak a falubeliek régen a hagymalétől a zöld dióhéj főzetén át a gubacsig. Levélbe csomagolva, majd festékbe merítve a tojásra rákerült a szép erezetes rajzolat, és kész is volt a mű. Sokszor a tojásra először viasszal rajzoltak, csak utána tették a festékbe, így a megrajzolt rész helye festetlen maradt. Aki bátrabb és ügyesebb volt, az karcolta a tojást, az “expert level” pedig a tojáspatkolás volt.


Komatálküldés
A húsvétra következő fehérvasárnapon volt szokásos a komatálküldés. Küldhette fiú fiúnak, lány lánynak, illetve fiú lánynak, vagy vica versa. Akik így tettek, egymást testvérré fogadták, és élethosszig tartó barátságot kötöttek. Ezután – ez nagyon érdekes – magázódtak, és a fiúk komának, a lányok mátkának hívták egymást.


György napja
Az állatok első kihajtásának időpontja, amikor mindenféle praktikákkal igyekeztek védeni őket. Az istállóküszöb mellé láncot, kívülről tojást tettek, hogy a jószág, ami ezen átlépett, erős legyen, mint a lánc, és gömbölyű, mint a tojás.


Tavaszi gonoszjáró nap
Szintén György-naphoz kötődik, és megszámlálhatatlan nyomasztó aggódni valót hozott ez a nap azoknak, akik hittek benne, hiszen ekkor szabadon garázdálkodhattak a boszorkányok, ráadásul a hajnali harmatszedés közben megdézsmálták a vetést; cserébe a keresztutaknál meg lehetett lesni őket. Csak reménykedhetünk benne, hogy Steven King nem olvas utána, és nem filmesíti meg ezt a lidérces napot. Szerencsére volt tudományos ellenszer: tüskés ágat tettek a kerítésre és az ajtóra. Antibanya 2.0!


Végül egy februári különlegesség:
Aki 30-án tojást üt egy serpenyőbe, és hagyja, hogy a tojás elkezdjen megsülni, a fehérje rajzolatában megpillanthatja jövendőbelije vonásait, és ha a sárgája egyben marad a sütés végéig, akkor bizony még abban az évben meg is ismeri az illetőt.
Ennek a szokásnak egy hibája van csupán: mi találtuk ki ide a blog végére.


Hamarosan újabb bejegyzéssel jelentkezünk, addig is, ha tetszett, amit olvastál, oszd meg Facebook ismerőseiddel is!

Egészséges szomjoltók házilag

Így hozz össze egy fergeteges gyereknapot!

15 perc mozgás az otthoni munkavégzés mellé