A nyár indiai szemmel, avagy mihez kezdjünk a hőségben?

Bizonyára sokan vagyunk, akik a nyár beköszöntével szinte pánikszerűen rohanunk a strandra vagy legalább egy jól elsötétített, légkondicionált szobába. Az indiai néphagyomány szerint a nyári időszak nem más, mint az élet egyik alapelemének, a Tűznek a felerősödése. Ismerkedjünk meg az ősi indiai tanítással, és alkalmazzunk néhány tippet, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a júliusi kánikulában is!

Az indiai folklór – eredeti nevén: ájurvéda – filozófiája azon alapul, hogy elme és test egymástól nem elválaszthatók, szoros kölcsönhatásban állnak. Ugyanakkor a fizikai világ minden jelenségét – legyen szó hőségről vagy éppen fagyról – és saját testünk sajátosságait is öt elem összefüggésében vizsgálják, amik a következők: föld, víz, tűz, levegő és éter. Ezt az öt elemet pedig három uralkodó minőség foglalja magába, a Kapha (föld-víz), a Pitta (víz-tűz) és a Váta (levegő-éter). Ha a bennünk élő minőségek harmóniában vannak a külvilágban is megjelenő öt elemmel, akkor beszélhetünk egyensúlyról. A bonyodalmak akkor kezdődnek, ha például egy Pitta-domináns személy a nyár kellős közepén találja magát. A nyári évszak a Pitta fennhatósága, ilyenkor egy Pitta-domináns személy könnyen úgy érezheti magát, hogy szinte meggyullad, mert a benne élő „nyarat” a forróság csak fokozza. Az ájurvéda fő alaptörvénye tehát, hasonló a hasonlót erősíti. Felmerül így a kérdés: milyen is valójában a Pitta minőség, illetve hogyan mutatkozik meg bennünk?

A Pitta típus közepes testfelépítésű, könnyen izzad, erőteljes étvágya és emésztése van, általában nehezére esik egy-egy étkezést kihagyni, az átlagnál több anyajegye vagy szeplője van, valamint heves vérmérsékletű, mondhatni, hamar dühbe gurul, ugyanakkor kifejezetten szórakoztató társaság. A Pitta típusú ember és a nyár természete nagyon hasonló, olyan, mint egy tál leves: forró, nedves, olajos, lobbanékony, sós, csípős. Ha tehát a nyári időszakot nehezebben viseljük, mint a telet vagy akár az átmeneti évszakokat, akkor könnyen lehet, hogy a legdominánsabb jegy bennünk a Pitta, így ezeket a minőségeket érdemes kiegyensúlyozni. Egy Váta típusú embernél például, akiben a levegő és éter elemek dominálnak, vékony, szárazbőrű, mozgékony, fázós, neki általában nem okoz gondot a nyár, sőt, akkor érzi magát igazán elemében, így neki nem kell külön figyelmet fordítania arra, hogy „visszahűtse” magát, ellenben a Pitta típusúakkal. Íme, néhány védikus tipp, hogy elviselhetőbb legyen a kánikula!

 

NextStop_blog_illusztracio
Együnk könnyebb ételeket

Fogyasszunk minél több könnyű, lédús, könnyen emészthető ételt, illetve figyeljünk az ételek ízeire és hőmérsékletére is! Ahogyan fentebb írtuk: forró, olajos, sós, csípős. Keressük azokat a fogásokat, amik ezeket a minőségeket ellensúlyozzák, hűsítenek és ízükben nyugtatják a túlhevült Pittát, vagyis édes, fanyar és keserű ételeket válogassunk össze! Ilyenek az alma, szőlő, cukkini, uborka, a legtöbb zöldség és gyümölcs, erjesztett tejtermékek (túró, joghurt, kefir) és az érlelt sajtok.

NextStop_blog_illusztracio

Fűszerezzünk okosan

Kerüljük a túlzott só használatát, hiszen fokozza a forróságot, folyadékot von el szervezetünkből, használjunk helyette emésztést támogató fűszereket. Minden körülmények között a friss fűszernövények fogyasztására törekedjünk, termesszünk a konyhaablakban bazsalikomot, mentát, petrezselymet, ha nincs rá mód, akkor használjunk bátran édesköményt, koriandert, kardamomot vagy görögszénát! Persze az ásványi sók pótlásáról se feledkezzünk meg, erre a legegyszerűbb mód a bőséges ásvány- vagy tisztított víz fogyasztása.

 

NextStop_blog_illusztracio

Osszuk be energiáinkat

Nagy melegben könnyen túlterhelhetjük magunkat, ezért szerencsés előre megtervezni teendőinket. Keljünk korábban, amikor még hűvösebb az idő, próbáljuk délelőtt annyi fontos dolgot elintézni, amennyit csak tudunk! Ilyenkor akár egy könnyű kocogást vagy sétát is beiktathatunk, déltől délutánig viszont maradjunk árnyékban. A testmozgást délelőtt vagy koraeste iktassuk be, de a legfontosabb, hogy kerüljük a nagy fizikai terhelést jelentő mozgásformákat, inkább jógázzunk, sétáljunk vagy kocogjunk!

Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás