Út az egészséges életmód felé…

Ebben a rohanó világban az ember sokszor csak gyorsan bekap valamit és már rohan is tovább intézni a dolgát. Persze tudja, hogy ez így nincsen rendben, és – bár közhelynek tűnik – az egészség a legfontosabb. Pedig tényleg. Ha egészségesek vagyunk, akkor mindenünk megvan.

Az életmódváltás legtöbbször a súlyfelesleg leadása kapcsán kerül szóba. Rengeteg olyan fogyókúrába vagy „szuper menő” diétába lehet belefutni az interneten, ahol nagyon rövid idő alatt ígérnek nagyon nagy eredményt. Ez mind csábítóan hangzik, de mindannyian tudjuk legbelül, hogy ezek nem a valós megoldások. Csak egy kúráról, egy időszakos dologról van szó, amivel lehet, hogy ideig-óráig látványos eredményeket lehet elérni, de általában sajnos több kiló jön vissza később, mint ami lement előtte. Egyetlen megoldás van: az egészséges életmód, amibe a mozgás is beletartozik! Ha eleget mozgunk, és mindennap több kalóriát égetünk el, mint amennyit felhasználunk, számíthatunk arra, hogy tartósan megszabadulunk néhány kilótól. A cél nem a soványság, hanem az egészség! 😉

Első lépés: a lelki okok feltárása

Sokan nem gondolnak bele, hogy valójában az életmódváltásnak ez lehet a kiindulópontja. Hiszen amíg nem tudjuk, miért vagyunk kényszerevők, vagy miért az étel jelenti a megoldást a problémáinkra, addig hiába próbálkozunk bármilyen módszerrel, nem lesz hatásos. Keressünk egy nyugodt helyet, vegyünk elő papírt, tollat, és írjuk le, milyen érzelmek fűznek minket az ételhez. Programként tekintünk rá? Stresszűző? Esetleg unalmas perceinkben nyúlunk egy finom falat után? Ha tudjuk a választ, akkor tudatosabban tudunk figyelni erre.

Mindemellett a túlsúllyal régóta küzdőknek érdemes lehet szakembert is felkeresni, aki segít a lelki problémákat feltárni és leküzdeni a tartós eredmény elérése érdekében.

Második lépés: tudatosság és tervezés

Ez szintúgy elengedhetetlen. Nagyon sokszor esünk abba a hibába, hogy vásárlás közben megkívánunk és beteszünk a kosarunkba ezt-azt, pedig nincsen rá szükségünk. Tervezzük meg előre egy hétre, mit szeretnénk enni. Reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora. Mindegyikre gondoljunk! Nehéznek tűnik a feladat, de nem lehetetlen. Ahogy telik az idő, egyre könnyebben fog menni. Ha megvan előre a heti menü, írjunk egy bevásárló listát és tényleg csak azokat a dolgokat vegyük meg, amik szerepelnek rajta.

De mit tartsunk szem előtt a tervezésnél? Ajánlott sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, a fehér lisztből készült pékárukat teljes kiőrlésűre cserélni, kevés cukros ételt enni, illetve kerülni kell a telített zsírokat, valamint a transzzsírokat. Válasszunk nem túl zsíros tejtermékeket és a sovány húsokat! Fontos, hogy odafigyeljünk a rostfogyasztásra, illetve arra, hogy a szervezetünk minden szükséges tápanyagot megkapjon.

Könnyebbség persze az is, ha nincs otthon olyan élelmiszer, amit nem ehetünk! A cukros üdítők, cukrozott gabonapelyhek, kalóriabomba nasik helyett töltsük fel csupa egészséges dologgal a kamránkat. Drasztikusnak tűnik, de higgyétek el, minden finomságnak van egészséges alternatívája, így semmit sem kell nélkülözni! Nézzetek utána, mit mivel lehet pótolni! (Pl. bolti helyett egészségesebb házi chips, kész jégkrém helyett fagyasztott natúr joghurt gyümölcsökkel stb.) ☺

Harmadik lépés: előre főzés és dobozolás

Ha már előre megterveztük, mit fogunk enni, és megvásároltuk a friss alapanyagokat, akkor irány a konyha! Könnyebb megoldásnak tűnik félkész- vagy készételt fogyasztani, de ezeknél az ételeknél nem lehet tudni, pontosan mit is eszünk, hiszen az összetevők nem árulkodnak a hozzávalók minőségéről.

A főzés nem nagy ördöngösség, kis gyakorlattal bárki hamar konyhatündérré válhat.

És bár a friss étel mindig jobban esik, ha valakinek nincs ideje naponta főzni, érdemes egyszerre több adag ételt elkészíteni, porciózni majd dobozolni és lefagyasztani. Elég egy héten 2-3 napot rászánni, és nincs többé kapkodás. Nem térnek vissza a régi rossz beidegződések, miszerint „éhen halok, gyorsan eszem valamit”, ami persze általában nem egészséges. Gondolkozzunk előre!

Negyedik lépés: kitartás!

Biztos sokan jártatok már úgy, hogy lelkesen belevágtatok az életmódváltásba, de amilyen nagy volt a kezdeti lelkesedés, annyira fogyott a motiváció és a kitartás az idő előrehaladtával… Fontos tudni, hogy ez egy hosszú folyamat, ahol a belső motiváció elengedhetetlen. Helyettetek nem tud senki változtatni az életeteken! Az elhatározást kövessék a tettek, amit az ember a saját teste és lelke egészségéért tesz!  Emlékeztek? A cél nem a soványság, hanem az egészség!

Ötödik lépés: mozgás!

Az egészséges életmód elengedhetetlen része a sport, hiszen rengeteg jótékony hatása mellett az alakformálásban is hatalmas szerepe van. Megszámlálhatatlan mozgásforma közül lehet választani. Ha nagy túlsúllyal küzdünk, akkor kezdjük nem megterhelő mozgással (pl. gyaloglás, biciklizés…), hogy az izmainkat és ízületeinket ne terheljük meg!

Egy több éve, akár évtizede tartó rossz étkezési mintát nem könnyű megváltoztatni, a régi rossz szokásokat legyőzni és új, de immáron egészséges életmódra váltani, azonban egyáltalán nem lehetetlen! Elhatározás, tudatosság és következetesség a nyerő stratégia.

 

Változtassatok, mert egészségesen élni MENŐ! ☺️

Kapcsolódó bejegyzések

mozgas

15 perc mozgás az otthoni munkavégzés mellé

Bemelegítés Nagyon fontos, hogy az edzést mindig pár perc bemelegítés előzze meg. Mozgasd át az ízületeket, végezz fej- és törzskörzést, lazítsd ki a térded,

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás