nextstop.hu/teli-sportok-amiket-egyszer-ki-kell-probalni/
Next Stop

Téli sportok, amiket egyszer ki kell próbálni

2020. 01. 09.

Jéglabda (bandy)

A bandy a világ egyik leggyorsabb „jeges” labdajátéka, és leginkább úgy jellemezhető, hogy a jégkorong, a gyeplabda és a foci keverékéből álló csapatjáték. Egy focipálya méretű jégfelületen kell a korcsolyát viselő játékosoknak ütő segítségével a labdát az ellenfél kapujába juttatni. Ami még fontos, az ütközés semmilyen formája nem megengedett, így a színészkedés a pályán szóba sem jöhet. A focihoz még annyiban hasonlít, hogy egy csapatban tizenegyen vannak és a meccsek kétszer 45 percig tartanak.

Lapátszán

Elég egy havas lejtő meg egy nagyobb lapát, amire ráülsz. Lábad közé veszed a nyelet és már csusszanhatsz is. Vannak profik, akik sok-sok lapátot letesztelve eljutottak azokhoz a tökéletes darabokhoz, amikkel akár a 100 km/órás sebességet is elérhetik. Felmerül a kérdés: honnan indult ez az őrület? Új-Mexikó egyik síközpontjában sokat kellett gyalogolniuk a munkásoknak a csupasz foltok feltöltése miatt. A tökéletes síélmény biztosítása közben az egyik dolgozó rájött, hogy gyorsabban haladhat, ha szánkóként használja a lapátját – innen ered a sportág. Ma már világbajnokságot is szerveznek e vicces sport elkötelezett hódolói számára.

Hólabdacsata

Japánból indult a yukigassen, ami tulajdonképpen egy professzionális hólabdacsata. Az elmúlt majdnem 30 év alatt meghódította Kanadát és Európát is. Két hét fős csapat játszik egymás ellen egy hófedezékekkel tarkított pályán. Az a csapat nyer, amelyiknek több játékosa marad pályán a hócsatában, vagy amelyik megszerzi az ellenfél zászlóját. A győzelemhez háromszor 3 perc és összesen 270 hógolyó áll mindkét csapat rendelkezésére (harmadonként 90 hógolyó/csapat). A családi hócsatákban ritkán készítünk elő ennyi hógolyót, igaz?

Hótalpas túra

A hótalpas túra az egyik legnépszerűbb téli élmény, és egyre több túraszervező foglalkozik vele. A könnyű műanyagból készült hótalphoz viszonylag egyszerűen rögzíthető bármilyen túrabakancs, így a felcsatolás után két síbotot a kezedbe fogva már indulhatsz is felfedezni az érintetlen hótakaróval borított tájat. A méteres hóban elképzelhetetlen lenne a haladás a hótalpak nélkül, de így átvághatsz az áthatolhatatlannak hitt hóakadályokon is, hogy egészen más perspektívából lásd a tájat és az érintetlen természet szépségét. Fontos, hogy ismeretlen terepen ne indulj útnak egyedül! Csatlakozz egy hótalpas túracsoporthoz, vagy fogadj kísérőt, aki ismeri a környéket!


Hamarosan újabb bejegyzéssel jelentkezünk, addig is, ha tetszett, amit olvastál, oszd meg Facebook ismerőseiddel is!

Tippek bekuckózáshoz

5 szuper vitaminforrás a téli időszakra

Téli sportok, amiket egyszer ki kell próbálni