Szeptember az igazi szilveszter — 5 őszi változás, amire jobb, ha felkészülsz!

Decemberről januárra virradó éjszakát össznépileg mindig jól megünnepeljük, megtesszük fogadalmainkat az elkövetkező évre, aztán így vagy úgy, de minden megy tovább a maga módján. Azt a néhány ígéretet levéve nem sok dolog változik, bezzeg augusztusról szeptemberre! Íme, néhány jelenség, amiket nem árt észben tartani, hogy meglássuk a változások jó oldalait is!

1. Tábor helyett iskola
Az első és talán legnagyobb változás, amikor a nyári táborozásokból és rokonlátogatásokból hazaérkeznek a gyerkőcök. A nagymamáknak vagy éppen a tábori felügyelőknek köszönhetően lekerül pár napra vagy hétre a gondoskodás hálás terhe a szülőkről, a hazaérkezéskor derül csak ki igazán, hogy milyen energiabefektetéssel jár a figyelem fenntartása, az állandó szülői készenlét.

Tipp: Ha van rád mód, akkor próbáljunk más családokkal közös programokat szervezni, egy-egy délutánra kiszakadni és más családos barátainkkal közösen programozni, így kicsit osztódik a figyelem: amíg a kis örökmozgók saját köreikben mulatoznak, addig a nagyok kiélvezhetik a felnőttek társaságát!

2. Vízpart helyett iroda
A nyaralásból való visszaérkezés az irodába igazi hidegzuhany tud lenni, a legkevésbé sem szívmelengető érzés visszagondolni, hogy egy nappal korábban még a strandon henyéltünk, aznap viszont már a monitor előtt pötyögtetünk. Ilyenkor legszívesebben felállnánk, és rögtön visszamennénk, még szerencse, hogy apró dolgokkal teljessebbé tudjuk tenni az irodai jelenlétet is!

Tipp: Tűzzünk ki aznapi tevékenységünk során mérföldköveket, aprózzuk fel a nagy egészet kisebb részfeladatokra, minden mini siker után pedig ajándékozzuk meg magunkat! Egy jó teával vagy kávéval, egészséges nassolnivalóval, inspiráló idézetek olvasásával, tulajdonképpen bármivel, amivel saját kedvünkre tehetünk!

3. Outdoor helyett indoor
Az igazán elszánt biciklistáknak, túrázóknak és futóknak persze meg sem kottytan egy kis lehűlés vagy zivatar, de ilyenkor már sokan vagyunk, akik félretesszük a bicikliket és cipőket, ezek helyett pedig választunk inkább valami kiszámíthatóbb, nyugalmasabb beltéri sporttevékenységet!

Tipp: Kísérletezzünk valamilyen saját testsúlyos sporttal, ami megerősíti a vázizmokat is, így elkerülhetjük az irodában ülés káros hatásait, mint a derék, hát vagy nyakfájást! Válasszunk valamilyen jógairányzatot, járjunk falmászóterembe vagy kóstoljunk bele a TRX edzésmódszerbe!

4. Jövés-menés helyett helyben maradás
A szabadság nagyrésze ilyenkor már elfogyott, az időjárás is néha borúsan szürkébe hajlik, mennénk-mennénk, de nincsen hova, de nincsen miből! A hétvégék egyre inkább leckeírásról vagy sportmeccsekről szól, a hétköznapokban feltorlódott házimunkák elvégzéséből, de ez még mindig nem elegendő ok, hogy pánikoljunk!

Tipp: Nevezzünk ki a hétvégéken vagy akár a hétköznapokon fix pontokat, ami csak rólunk vagy családunkról szólnak, amik fizikai vagy lelki egészségünket szolgálják! Lehet ez reggeli jógázás, vasárnapi ebéd, vagy szombat délutáni közös társasjátékozás, nem feltétlenül kell rohanni és jönni-menni, helyben is megtalálhatjuk az örömünket!

5. Hűvös helyett langyos
Persze itt nem az időjárásról van szó, mert abban pontosan ellenkező folyamatok zajlanak, hanem az étkezésünkről! Ahogyan a nagy hőségben a hűsítő ételeket kívánjuk, úgy a lehűlésekben a langyosabbakat! Mindig törekedjünk az egyensúlyt megteremteni, ami kívül van, az ugyanannyira fontos, mint ami legbelül! Erről korábbi bejegyzésünkben is írtunk, amit itt olvashattok!

Tipp: Ha látjuk, hogy hűvösebb napra ébredtünk, akkor készítsünk reggelire valamilyen kását, zabból, hajdinából vagy kölesből! Szórjuk meg magvakkal, aszalt gyümölcsökkel, hogy az ebédig tartó időben maximum energiával működjünk! A kásák ráadásul természetes rostforrások és a legjobb béltisztítók, minden héten érdemes belapátolni egy tálkával!

 

Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás