LEGYEN MINDEN NAP A FÖLD NAPJA!

Bár 28. éve fordítunk kiemelt figyelmet Magyarországon Földünkre, a teendőink egyre csak gyarapodnak. Ezzel a pár tippel Te is csökkentheted biológiai lábnyomod!

1. HAGYD OTTHON A KOCSIT!
Válassz ki egy napot a héten, amikor az autód helyett tömegközlekedést, vagy más járművet választasz. Pattanj kerékpárra, rollerre, vagy sétálj az úticélodig. Nem csak az egészségednek tesz jót, de kevesebb szmog és por kerül a levegőbe ezáltal.
Tudtad? Egy liter benzin vagy sízel üzemagyag elégetése 2,5kg-al növeli szénlábnyomunkat. Egy 5km-es autózás személyenként 10-szer több káros kibocsátással jár, mint egy buszút.


2. TARTS VEGÁN NAPOT!
Nem csak a pénztárcádnak tesz jót, ha elhagyod a húst egy nap, de a klímának is kedvezel vele! A felmelegedés fogyasztásunk ésszerűsítésével a leghatékonyabb.
Tudtad? Heti egy húsmentes nappal 200kg-al kevesebb káros gáz kerül a levegőbe.

3. ÉHEZTESD A KUKÁT!
Hogyan kerül étel a szemétbe? Senki sem szereti kidobni, mégis évente 100 millió tonna élelmiszer landol a kukákban az EU területén.
Tudtad? A kidobott étel 42%-a a háztartásokból kerül ki. Érdemes a házunk táján kezdeni tehát, koplaltassuk a kukát!

4. MONDJ NEMET A NEJLONRA!
Ha nem fogadod el, már sokat tehetsz: egy héten átlag 20 tasakot is megspórolhatsz, ha csomagolásmentesen vásárolsz.
Tudtad? Magyarországon 1,3 millió nejlonzacskó fogy el naponta.

5. PALACK HELYETT CSAP!
Nem csak sokkal olcsóbb, de egészségesebb is, ha palackozott üdítők helyett teát főzöl, vagy saját kezűleg facsart gyümölcslevet fogyasztasz.
Tudtad? Csak Magyarországon évente 45.000 tonnányi műanyag palack fogy.

5+1. ÜLTESS FÁT!
A fák lassítják a klímaváltozást. Évente több, mint 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya. A Fákat a Földnek nemzetközi felhívás célja, hogy 2020-ra 7,8 milliárd fát ültessünk világszerte. Egy ember egy fát, mivel addigra 7,8 milliárd ember él majd a Földön.

Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás