Kötelező olvasmány helyett – 10 szuper könyv kiskamaszoknak

Talán mindenkiben él még az emlék, vagy legalábbis dereng, amikor fogcsikorgatva átküzdi magát az Egri csillagok végtelennek tűnő oldalain, aztán kiderül, hogy még az olvasmánylista felén sincs túl. Azért, hogy ne okozzanak kellemetlen emlékeket a kötelező olvasmányok, íme, tíz könyv, amit jószívvel ajánlunk minden tinédzsernek, hogy kétség se férjen hozzá: olvasni szuper dolog!

1. Janne Teller: Semmi

Dániában először betiltották, azután kötelező olvasmány lett. Fontos témákat boncolgat, amik akkor tudnak a legjobban hatni a gyerkőc fejében, ha párhuzamosan olvassuk vele, így bármikor tudunk beszélgetni vele a regényben – 14 éves főszereplők által – felvetett kérdésekről.
Kedvenc idézetünk: – Azért járunk iskolába, hogy utána dolgozhassunk, és azért dolgozunk, hogy utána szabadságra mehessünk. De akkor miért nem kezdjük rögtön a szabadsággal? – kiabálta, s egy szilvamagot köpött felénk.
Ajánlott korhatár: 16

2. Wolfgang Herrndorf: Csikk

Németországban 2011-ben megnyerte a legjobb ifjúsági könyvnek járó díjat, érdekfeszítő, izgalmas, helyenként kifejezetten humoros olvasmány egy tizenéves srác egynyári szökési kísérletéről és tinédzserkori szárnypróbálgatásairól.
Kedvenc idézetünk: A hat mélyhűtött pizza a kiolvadás után teljesen ehetetlennek bizonyult. Megpróbáltam az öngyújtóval egy darabkát megpirítani, de egyáltalán nem ment, és a végén a hat pizza úgy hagyta el a Ladát, mint az ufók az égő halálcsillagot.
Ajánlott korhatár: 12

3. Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd

Örökzöld klasszikus a történelmi regény és a sci-fi határvonaláról! Valós történelmi események és földönkívüliek, mindez pedig Vonnegut humoros stílusában.
Kedvenc idézetünk:– Az egyetlen, amit a földlakók megtanulhatnának tőlünk, ha komolyan akarnák: ne vegyenek tudomást a zord időkről, és figyeljenek a kellemes pillanatokra. – Ühm – mondta Billy Pilgrim.
Ajánlott korhatár: 16

4. J.D. Salinger: Zabhegyező

A Zabhegyező az egyik legnépszerűbb regény, egy éleslátású kisfelnőtről szóló könyv, könnyen olvasható, humoros, frappáns, egyszóval szerethető. És még mindig nem kötelező olvasmány?!
Kedvenc idézetünk: Mindig azt mondom: „Örültem a szerencsének!” – olyanoknak is, akikkel megismerkedni kész szerencsétlenség. De ha élni akar az ember, ilyen dumákat kell bevágni.
Ajánlott korhatár: 12


5. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
A kis herceget talán nem kell bemutatni senkinek, mindenki halott már róla, mégsem kötelező olvasmány. Ez a könyv arra mindenképp alkalmas, hogy csemeténkkel megszerettessük az olvasást, utána jöhet a többi!
Kedvenc idézetünk: Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.
Ajánlott korhatár: 12

6. Émile Ajar: Előttem az élet
Egy szabad szájú, Párizsban élő, örökbefogadott kisfiú története. Momo rendkívüli figura, gyermeki naivitása ellenére éleslátású, történetén keresztül betekintést nyerünk egy ismeretlen világba.
Kedvenc idézetünk: Az öntudatlanságot három- vagy négyéves koromban hagytam abba, és néha hiányzik.
Ajánlott korhatár: 16

7. Louis Sachar: Stanley, a szerencse fia
Az Egyesült Államokban nyolc irodalmi díjat nyert, elég ha csak ennyit mondunk kedvcsinálónak: az amerikai Harry Potter!
Kedvenc idézetünk: Nem mondom, hogy könnyű dolga lesz. Az életben semmit nem adnak könnyen. De ez nem ok arra, hogy feladjuk. Magad is meglepődnél, mire vagy képes, ha komolyan elhatározod. Csak egy életed van, s neked mindenképpen meg kell próbálnod a legjobbat kihozni belőle.
Ajánlott korhatár: 12

8. Dragomán György: Fehér király
Habár nem kifejezetten ifjúsági regényként tartják számon, de idősebb gimnazistáknak tökéletes regény, akik egy hasonló korú fiú szemszögéből szeretnék megismerni a régi idők Magyarországát.
Kedvenc idézetünk: (…) a megérzések nem mindig az igazságot mutatják, hanem sokszor csak azt, amit az ember érezni akar (…)
Ajánlott korhatár: 16

9. Mán-Várhegyi Réka: A szupermenők
A kortárs hazai irodalom is évről évre tartogat izgalmas ifjúsági regényeket! Habár a legtöbben csak a Szent Johanna gimit ismerik ebben a kategóriában, íme, az egyik legjobb alternatíva!
Kedvenc idézetünk: Mindegy, most megpróbálok kémiázni. De hogy lehet KÉMIÁT tanulni, mikor ennyi a dilemma és az őrület a való életben? Még ha legalább történelmet kéne vagy magyart, de kémiát?
Ajánlott korhatár: 12

10. Garaczi László: Pompásan buszozunk

Még egy kortárs hazai kötet, itt 16-os karikát írunk, de azt azért még hozzátesszük, hogy kifejezetten irodalmi érdeklődésű lurkóknak ajánljuk! A korábbi években emelt szintű irodalmi tétel is volt, nem véletlenül! Humoros, pörgős, rendhagyó stílusban íródott kötet, a jövendő kis irodalmárai imádni fogják!
Kedvenc idézetünk: Ahogy növünk felfelé, egyre kisebb vétségért egyre nagyobb pofon jár. Nem szabad fütyülni, kezet zsebre dugni, úttesten menni, tányérsapkát feltolni, nem szabad bemenni az Ibolya presszóba. Felnőni ráfizetés, lemondani arról, ami elegáns, nagyvonalú, szellemes, szabad, játékos és eleven. Felnőni annyi, mint megtanulni bárkinek engedelmeskedni, aki ostoba, gyáva, boldogtalan, elnyűtt és oktondi.
Ajánlott korhatár: 16

Kapcsolódó bejegyzések

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás