Környezettudatosan élni menő!

Egyre nagyobb teret kap a mindennapokban a környezetvédelem. Sokan talán legyintenek, hogy ez is csak egy népszerű trend, de sajnos nem erről van szó: a Föld, amelyen élünk, tényleg több törődést, odafigyelést igényel és érdemel.

Ahogy telik az idő és fejlődik a világ, egyre jobban romboljuk a környezetünket. A reklámok fogyasztásra és pazarlásra buzdítanak, az emberek többsége nem is foglalkozik földünk kizsákmányolásának veszélyeivel.

Hihetetlennek tűnik, de egy ember is sokat tehet azért, hogy egy szebb és tisztább világban éljünk! Ha pedig sokan gondolják ugyanezt, akkor beindul egy folyamat és megkezdődik a változás!

Nem kell nagy változtatásokra gondolni, hatalmas erőfeszítést nem igényel, hogy picit környezettudatosabban éljük a mindennapjainkat. Ehhez nem kell fenekestül felforgatni az életünket, viszont néhány dolgon érdemes elgondolkodni, pár tanácsot megfogadni, (környezet)tudatosabban élni. Cserébe egy élhetőbb Földet kapsz – megéri, nem?  🙂

Felejtsük el a műanyag ásványvizes és üdítős palackokat, használjunk inkább kulacsot! A legjobb az üvegből készült kulacs, mert könnyebben tisztítható. Bárhova magunkkal vihetjük, ráadásul bármikor feltölthetjük például csapvízzel – így a környezetünk mellett a pénztárcánkat is kíméljük. 🙂

Szerencsére egyre több csomagolásmentes bolt nyílik szerte az országban. Látogasd meg ezeket és próbáld ki, hogy valójában mennyire egyszerű mindenféle felesleges műanyag zacskó nélkül vásárolni, és mennyivel ízlésesebb így minden termék.

Ha egy élelmiszerboltban szeretnénk lebonyolítani a vásárlást, akkor sem muszáj az ott megtalálható műanyag zacskókat használnunk. Mindig vigyük magunkkal a pamutból vagy más természetes anyagból készült szütyőnket, amibe belepakolhatjuk a megvásárolt pékárut, zöldséget vagy gyümölcsöt. Mivel ezek moshatóak és tartósak, hosszú ideig használhatjuk őket.

Sajnos az üzletekben kitett egyszer használatos vékony műanyag zacskók közvetlenül is szennyezik a környezetünket, hiszen súlyánál fogva hamar felkapja őket a szél (akár az utcai kukából is). Sokszor persze mi, vásárlók is pazarlóan bánunk ezekkel a zacskókkal: két édes péksüteményt feltétlenül két külön zacskóban kell magunkkal vinnünk?

Ugyanez vonatkozik természetesen az egyszer használatos műanyag szatyrokra is, amiket a kasszáknál tudunk megvásárolni. Használjunk inkább vászontáskát, amit nem kell naponta cserélni és a környezetet sem szennyezzük vele! Sokféle színű és mintájú vászontáska közül válogathatsz; nemcsak trendi, de szuper kiegészítője is lehet a szettednek!

 

Ejtettünk már néhány szót a kulacsokról és a vízről. Igen, a legjobb, ha csapvizet iszunk, hiszen a víz a legegészségesebb folyadék. Bár a reklámok azt hirdetik, az ásványvíznél nincs természetesebb és egészségesebb dolog, gondolj bele, mennyire terheli a környezetet az ezzel járó rengeteg műanyag palack, az előállítási folyamat, valamint a PET palackos víz szállítása.

Ha a vízcsapunkból folyó vizet nem találjuk eléggé tisztának, akkor vegyünk egy vízszűrős kancsót, ami amellett, hogy megtisztítja a csapvizet, korlátlan alkalommal utántölthető, vagyis sosem fogy ki. 🙂

Természetesen nehezen megoldható, hogy semmilyen hulladékot ne termeljünk, így fontos, hogy szelektíven gyűjtsük a szemetet. Már rengeteg fajta ilyen szemetes megtalálható a boltokban, amik otthonunk szerves részei lehetnek, így az egész család ügyelhet arra, hogy a hulladékok a megfelelő helyre kerüljenek. Tanítsuk meg gyermekeinknek is, mit hova kell dobni, így náluk a napi rutinhoz tartozik majd a környezetvédelem.  🙂

Ha akár csak azokra figyel az ember, amikről eddig szó esett, már nagyon sokat tett a környezetért, de adunk még egy tippet, ami nem csak környezetkímélő, de egészséges is. Ahova csak tudunk, menjünk biciklivel. Tömegközlekedés mellett használjunk kerékpárt; ez utóbbi nem kizárólag sportértékkel bír, de igazán zöld módja a közlekedésnek!

„A Föld mindössze porszem a világegyetemben. Ám egy nagyon értékes porszem, és egyelőre az egyetlen otthonunk.”

/Neil deGrasse Tyson/

Kapcsolódó bejegyzések

blog031

DIY adventi kalendárium – 5 szuper tipp házilag!

Te hogy éled meg az adventi időszakot? Napról napra számolsz vissza, mint gyermekkorodban, vagy inkább az egész a rohanásról és a készülődésről szól? Akármelyik

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás