Kikapcsolódni társaságban — Tuti társasjátékok a partra vagy a parkba

Előző cikkünkben szót ejthettünk volna a strandolás egyik alaptartozékáról: a társasjátékokról, végül mégis arra jutottunk, hogy egy teljes posztot érdemel ez a témakör. Legyen szó könnyed ejtőzésről a plázson, hétvégi piknikről, kéthetes nyaralásról, a társasjátékok mindenütt ott vannak, ráadásul mindenki a saját kedvencére esküszik, mint ahogyan azt a nemzetek teszik saját lecsóreceptjeikkel. Lássuk, milyen az élet a francia kártya és a Rizikó világán túl!

Persze mi is csak saját kedvenceink közül választottunk, de azt előre bocsátjuk, hogy nem akármilyen szempontok szerint döntöttünk! Fontos volt, hogy ne foglaljanak túl sok helyet, elvégre bármennyi időre is mozdulunk ki, a táskák és bőröndök véges kapacitását szem előtt kell tartani. Azzal is számoltunk, hogy ilyenkor nem arra vágyunk, hogy hosszú napokig görnyedjünk a tábla felett, mint egy egész ebédlőasztalt beterítő puzzle esetében, hanem le lehessen zavarni egy fél óra alatt is. Sőt, az sem árt, ha félre lehet tenni, majd egy alkalmas időpontban folytatni.

1. Dixit
Az elmúlt évek egyik legsikeresebb társasjátéka, 2010-ben elnyerte Az év játéka díjat. Ahogyan lehet sejteni, kilép a régi kerékvágásból, méltó alternatívája a francia kártya-magyar kártya-UNO hármasnak! A Dixit kombinálja a kártyajátékok egyszerűségét a táblajátékok izgalmával, a főszerepben illusztrált kártyák vannak, amik már önmagukban is úgy festenek, mintha műalkotásnak szánták volna őket!
Típus: Asszociációs, történetmesélős

Játékosok száma: 3-6
Játékidő: 30-40 perc

2. Tafl
Kétségtelen, hogy vannak, akik a folyamatos fejlődés hívei, inkább letáboroznak egy játéktípus mellett, hogy tökélyre fejlesszék játéktechnikájukat. Nos, akik így vélekednek a sakkról, azok valószínűleg hallani sem akarnak a „viking sakkról”. A tafl egy középkori táblajáték, a sakk elterjedése előtt Európa első számú játéka volt, de Skandináviában mind a mai napig ezzel játszanak a legtöbben. A tafl érdekessége, hogy a felek aszimmetrikus helyzetből indulnak, az egyik játékos célja, hogy a királyt kimenekítse, a másiké pedig, hogy bekerítse. Az aszimmetrikus alapállás miatt ajánlatos visszavágót is játszani!
Típus: Absztrakt stratégiai

Játékosok száma: 2
Játékidő: 20-30 perc

3. Mancala
Ha már sakk és Európa, vajon mi a legnépszerűbb játék Afrikában és Ázsiában? Sok országban annyira fontos társadalmi jelenség a mancala, mint hazánkban a sakk, egy nagy különbség viszont van: amíg Európában a sakkot mindenhol ugyanúgy játsszák, addig a mancala nem egy konkrét játéktípust jelöl, csupán csak egy gyűjtőnevet jelent. A táblákon általában 2 vagy 4 sor lyuk van, változó számú, de minden esetben igazságosan elosztott üveggolyók, tábla és golyók hiányában akár gödrökkel és kavicsokkal is lehet játszani. A mancala (Európában inkább kalaha) esetében tényleg igaz a mondás: ahány ház, annyi szokás!
Típus: Absztrakt stratégiai

Játékosok száma: 2-4
Játékidő: 15-20 perc

4. Guess Who
A barkóba játékot már az egészen kicsik is ismerik, ha családi programot szerveztek, és azt szeretnétek, hogy ők is kivegyék a részüket a társasági életből, akkor a Guess Who lehet az ideális választás. A barkóba és a táblás játékok ötvözete, könnyű, ugyanakkor szórakoztató játékmenetet jelent minden korosztálynak. Figyelem, a résztvevők élvezetes kihívásra számíthatnak!
Típus: Táblás barkóba

Játékosok száma: 2
Játékidő: 10-20 perc

5. DIY 3in1 játék
Ha nincs kedvünk vagy időnk egy újabb társasjáték beszerzésével bajlódnunk, akkor csináljunk magunknak, a legjobb az egészben, hogy még programnak is felejthetetlen! Vegyél egy plédet vagy napozógyékényt, fess rá sakk-, amőba- vagy malomtáblát, aztán gyűjtögessetek bábunak valót! Kagylók, kövek, kavicsok, apró fadarabkák, anyacsavarok, bármi jó lehet, csak tudjátok megkülönböztetni egymástól! Ha mindez megvan, akkor már csak egy tartódoboz kell a bábuknak, és indulhat a móka!
Típus: Logikai játék

Játékosok száma: 2
Játékidő: 5-10 perc

 

Kapcsolódó bejegyzések

strand

Strandolás a legfelsőbb szinteken – Kihagyhatatlan strandkellékek és kütyük

Strandolni sokféleképpen lehet: ebéd után gyorsan leszaladva-éppen megmártózva, egész nap kint fekve-bóbiskolva, egy pillanatra sem megállva-sportolva vagy zenét hallgatva-barátokkal sörözve. Ehhez illően rengeteg strandkelléket

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás