1. Epres muffin recept
Már alig vártuk, hogy elérkezzen az eperszezon és most, hogy itt van, adunk néhány tippet, hogyan varázsolhatjátok édessé mindennapjaitokat eperrel!
• 20 dkg finomliszt
• 18 dkg eper
• 12 dkg cukor
• 12 dkg vaj
• 2 tojás
• 1,5 dl tej
• 12 dkg vaj
• 1 teáskanál sütőpor
• 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés ideje:30 perc
A cukrot, A vaníliás cukrot, a tejet és a lágy vajat alaposan keverd össze, majd dolgozd hozzá a tojásokat. A lisztet szitáld át, vegyítsd a sütőporral, és finom mozdulatokkal forgasd a tojásos keverékhez. Végül rakd hozzá a megmosott, kicsumázott, darabokra vágott epret.A muffinsütőt béleld ki kapszlikkal, és töltsd háromnegyedig a tésztával. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd meg körülbelül 20 perc alatt. A biztonság kedvéért végezz tűpróbát, tehát szúrj az egyik muffinba tűt vagy hegyes kést. Ha üresen húzod ki, elkészült. Amennyiben rátapad a tészta, süsd tovább. Rácsra téve hagyd kihűlni a sütiket, tálaláskor még porcukorral is megszórhatod.
2. Epres jégkrém
• 20 dkg eper
• 1 dl joghurt
• 2 evőkanál cukor
A cukrot, a vaníliás cukrot, a tejet és a lágy vajat alaposan keverd össze, majd dolgozd hozzá a tojásokat. A lisztet szitáld át, vegyítsd a sütőporral, és finom mozdulatokkal forgasd a tojásos keverékhez. Végül rakd hozzá a megmosott, kicsumázott, darabokra vágott epret.A muffinsütőt béleld ki kapszlikkal, és töltsd háromnegyedig a tésztával. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd meg körülbelül 20 perc alatt. A biztonság kedvéért végezz tűpróbát, tehát szúrj az egyik muffinba tűt vagy hegyes kést. Ha üresen húzod ki, elkészült. Amennyiben rátapad a tészta, süsd tovább. Rácsra téve hagyd kihűlni a sütiket, tálaláskor még porcukorral is megszórhatod.
3. Epres Charlotte-torta babapiskótából
• 50 dkg joghurt
• 40 dkg eper
• 25 dkg babapiskóta
• 20 dkg cukor
• 5 dl tejszín
• 2 csomag habfixáló
• 2 dkg zselatinpor
• 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés ideje: 25 perc
Először készítsd el a krémet. A joghurtot keverd össze a cukorral és a vaníliás cukorral. A tejszínt a habfixálóval verd kemény habbá. A zselatint langyos vízben kezdd melegíteni, ha feloldódik, húzd le a tűzről. Arra feltétlenül figyelj, hogy ne forrjon. Keverj hozzá előbb egy-két kanál joghurtos krémet, majd forgasd össze az egésszel. Egy lecsatolható szélű tortaforma aljára tegyél sütőpapírt, az oldalát pedig vajazd ki. A babapiskóták alját vágd le, hogy megálljanak, és béleld ki velük a formát. A közepét töltsd meg a krémmel, és a tetejére halmozd a megmosott epreket. Legalább egy éjszakára tedd a hűtőbe, hogy a torta megdermedjen. Másnap szedd le róla a formát, és díszítsd tetszés szerint.