Hurrá, itt a Gyereknap!

„A gyermekeknek biztonságra, védelemre, szeretetre és megbecsülésre van szükségük. Arra, hogy engedjük őket létezni, és gyönyörködjünk abban, ahogy személyiségük kibontakozik.” – William Blake

A Nemzetközi Gyermeknap megünneplése Törökországból ered. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap (Universal Children’s Day) intézménye. A nemzetközi és az egyetemes gyereknap összemosódott az évek alatt, és bár hivatalosan mindkettő létezik, ünnepelni csak a nemzetközi gyereknapot ünnepeljük.

Magyarország már 1906-ban megtartotta első Gyereknapját az Országos Gyermekvédő Liga szervezésében, aztán 1931-től nem is csak egy nap, hanem egy teljes hét volt a kicsiké, amelynek megtartása azonban a második világháború kezdetével elmaradt. Az idők során a hét napból egy lett, május utolsó vasárnapja.

A szülinapi zsúrokat és a karácsonyt leszámítva, talán a gyermeknapot várják a legjobban a kicsik, hiszen ez a nap kizárólag róluk szól. Vidám kacajok, vattacukor, vásári forgatag és játékok mindenütt.

 

 

 

Gyereknap a nagyvilágban

Bár a gyermeknap ünnepének dátuma szinte országonként változó, a tartalma világszerte azonos: rávilágít a gyerekek életének, egészségének védelmére, jólétére, az őket illető jogok tiszteletben tartására, és természetesen arra, hogy szeretni kell őket.

 

Törökország

Törökországban április 23-a a Nemzeti függetlenség és a gyermekek napja; nem véletlen egybeesésről van szó, már az 1920-as években is úgy tartották, a gyerekektől függ a nemzet jövője, az ő feladatuk a szabadság és az autonómia megőrzése. A gyerekek erre a napra helyet kapnak a parlamentben, és lehetőségük van szimbolikusan egy napig kormányozni az egész országot. Az oktatási intézményekben ünnepségeket szerveznek, a gyerekek zenés-táncos műsorokkal készülnek, és mindenhol gyermekfesztiválok várják az apróságokat.

 

 

Japán

Japánban az év ötödik hónap ötödik napján ünneplik a gyereknapot. Ilyenkor a japán gyerekek hagyományosan szamuráj-csákókat készítenek, a házban pedig híres harcosok és egyéb hősök bábuit helyezik el.  A családok színes, ponty alakú papírsárkányokat és zászlókat röptetnek a szélben. Ez azt az erőt és kitartást jelképezi, amit a gyerekeknek kívánnak – a legenda szerint a ponty addig úszott árral szemben, míg sárkánnyá változott. Tokióban Gyerekolimpiát is rendeznek, melynek több ezer résztvevője van.

 

 

Mexikó

Mexikóban a gyereknapot április 30-án ünneplik. Különféle rendezvények várják a gyerekeket, ahol játékokkal, ételekkel, szórakoztató túrákkal járnak a kicsik kedvében. Az iskolai tanítást felváltják a nagy bulik, ahol a repülő szalagok, pinaták, élőzene és bábelőadások kapják a főszerepet.

 

 

Thaiföld

Minden január második szombatján tartják Thaiföldön a gyereknapot. Az ünneplésükkel arra ösztönzik őket, hogy tisztában legyenek fontosságukkal és a társadalom iránti felelősségükkel, hiszen őket tartják a nemzet legértékesebb forrásának. Ezen kivételes napon az ifjak ingyen léphetnek be kalandparkokba, állatkertekbe, kormányhivatalokba.

 

Székesfehérvári programajánló

 

 

Hetedhét Játékfesztivál 2022

2022. május utolsó hétvégéjén Székesfehérvár belvárosa hatalmas gyerekbirodalommá változik, ahol minden gyerkőc önfeledten szórakozhat. A Hetedhét Játékfesztiválon bábműsorok, előadások, koncertek, utcai játékok és kézműves programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. Ha ez még mind nem lenne elég, a Hétpróbán megmérettetheti magát az összes bátor gyerek, így egy igazi különleges mese szereplőivé válhatnak. A fesztivál ingyenesen látogatható.

Kapcsolódó bejegyzések

jatek

Idegeskedés helyett – avagy ötletek a gyerekek otthoni lefoglalására

Úgy szép az élet, ha zajlik – tartja a mondás. Ezzel a legtöbb ember egyet is ért, azonban a (kis)gyermekes családok felnőtt tagjai sokszor
nyar2

Így készülj fel a gondtalan vakációra!

Kikapcsolódás csöppséggel Egy apróság szinte mindenhol jól tudja érezni magát: legyen vízpart, lehetőleg élménymedence, egy kis arcfestés és kézműveskedés. A megszokott napirend főbb elemein
blog003

Ne felejtsd otthon az egészséget! – 5+5 szuper tipp uzsonnára

Az örök kérdés: mit egyen a gyerek? A reggeli, ebéd és vacsora jobb esetben magától értetődik, de mi a helyzet az uzsonnával? Kell, nem

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás