Fedezd fel az ősz ízeit! – bogyók, magok, gumók az asztalon

Míg nyáron a legtöbb gyümölcshöz és zöldséghez könnyen hozzájuthatsz a helyi termelőktől, késő ősszel – télen viszonylag kicsi a választék, érdemes ilyenkor a hosszan tárolható termékeket keresni. Próbáld meg ebben az időszakban is a helyi termelők áruit előnyben részesíteni, kerüljön lehetőség szerint minél több friss idénygyümölcs és szezonális zöldség az asztalra.

Ősszel a fanyarabb ízek is megjelennek, a néhány vadon termő bogyós gyümölcsöt ilyenkor ajánlott begyűjteni. A kökényből például ízletes mártás készülhet, ami jól illik vadhúsokhoz, de csirke mellé is tökéletes. Vadhúsok csodás kiegészítője lehet a naspolyából készült zselé. A csipkebogyó begyűjtése és feldolgozása nem egyszerű feladat, cserébe viszont ízletes és egészséges lekvárral, szörppel, esetleg bon-bon töltelékkel lepheted meg a családot.

A sokféleképpen elkészíthető gyökérzöldségekkel könnyedén fedezheted a napi tápanyagbevitelt. Kísérletezhetsz új alapanyagokkal vagy felhasználási módokkal. A cékla pikáns kiegészítője lehet a különféle salátáknak, de akár csipszet is süthetsz belőle. A főleg krémleves formában ismert zeller sütőben sütve, pár csepp olíva olajjal tálalva is nagyon finom.

NextStop_blog_illusztracio

Egész évben fontos a rostokban gazdag táplálkozás. Válassz teljes kiőrlésű pékárut a reggeli szendvicshez, és helyezd előtérbe a hüvelyesekből készült ételeket! Ásványi anyagokban és a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen mikrotápanyagokban igen gazdagok, csakúgy, mint a szezonra jellemző olajos magvak (pl. dió, mandula, mogyoró). Őket sem érdemes kihagyni a menüből.

NextStop_blog_illusztracio

Mikor lehullanak a levelek és a nyári szárazságot felváltja a párás, nedves időjárás, a piacok pultjain szebbnél szebb gombafajták veszik át az uralmat. Az értékes fehérjében és zsírsavakban gazdag kis kalaposak mártások és levesek megunhatatlan alapanyagai, de tésztaételeken is jól mutatnak. Arra ügyelj, hogy mindig megbízható helyről, csakis bevizsgált gombát vegyél!

NextStop_blog_illusztracio

A Next Stop tippje:

Ha valami igazán különlegesre vágytok, a gombapesztó az, amely akár egyszerűen ropogós pirítósra kenve képes bearanyozni a legmogorvább napot is. Fél kiló gombát pároljatok meg vöröshagymán, sok-sok fokhagymán, ízesítsétek némi zöldfűszerrel, és turmixoljátok össze annyi darált dióval és olíva olajjal, hogy lágyan krémes legyen.

Kapcsolódó bejegyzések

gyumi

A legjobb nyári vitaminforrások-zöldség-gyümölcs kisokos

Zöldségek   A paradicsom az egyik a legkedveltebb zöldség, egyúttal talán a legegészségesebb is: C-vitamin tartalma viszonylag magas, emellett jó kálium- és béta-karotin-forrás. A

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás