nextstop.hu/ezt-nezd-az-unnepek-alatt/
Next Stop

Ezt nézd az ünnepek alatt

2020. 12. 23.

Ha karácsony, akkor közös filmnézés? Oké, de mindegy, hogy mit?

Reszkessetek betörők? Megint? Újra? Ezredszerre? Komolyan ennyi van a tarsolyban? Ha te is úgy érzed, minden évben ugyanazoktól a filmektől, slágerektől és mondásoktól hangos a tévé és a rádió, akkor van egy rossz hírünk: igazad van. Pedig mennyi, de mennyi jó kis alkotás van, amik közül választhatnánk! 

Kezdjük a nagyon ünnepiekkel. Az élet csodaszép romantikus, mégsem rágógumi film. Olyan, aminek a végére akkor is könnyes lesz a szemed, ha amúgy ketrecharcosként töltöd a hétköznapjaidat. (Nem összekeverendő az Élet szép-pel, ami szintén egy igen különleges alkotás, de talán az ünnepekre kissé túl komor a humora ellenére is. Ezt inkább januárra javasoljuk, és csak a család felnőtt, vagy nagyobb gyerekei részére). Ennél könnyedebb a Karácsonyi ének, ami a sokszor feldolgozott Dickens-féle téma rajzfilmes változata. Összességében mindkét film a “becsüld meg az életed” üzenetére épül, és ha valamikor, akkor ez napjainkban különösen aktuális. 

Kicsit lépjünk el a szigorúan karácsonyi tematikától, hiszen az ünnepek alatt nem kell feltétlenül minden pillanatban az ünnepekre emlékeztetni magunkat. Ha érzelmeinkre nagy adagban ható sci-fire vágyunk, a Csillagok között remek választás. Ha kicsit borzongani szeretnénk, és az agytekervényeket is megtornáztatnánk, akkor a Memento-t is érdemes leporolni (ez azonban a legkevésbé sem családi film). 

De ne feledkezzünk meg a hazai termésről se! A Testről és lélekről nem véletlenül nyert díjat: különleges látásmódja, visszafogott tempója mellett is folyamatosan feszült figyelmet igénylő alkotás. A Liza, a rókatündér-t is érdemes újranézni a szabadságunk alatt, akkor is, ha már láttuk. Jó, ezek nem olyan alkotások, amelyeket az óvodás gyermekünkkel nézhetünk. Ha családi közös mozizást szeretnénk, arra Bébi úr 1, 2; a Hihetetlen család tökéletes választás, ahogy a magyarok közül a Macskafogó is. 

A lélek egyik legfontosabb szükséglete a biztonság mellett a változatosság. Karácsonykor az együtt töltött idő megadja a biztonság érzetét, de a változatosságról se mondjunk le! Legyünk leleményesek, bátran improvizáljunk, amikor az ünnepi film- vagy zenerepertoárt állítjuk össze. A fenti pár javaslat csak kiragadott példa volt. Amolyan ötletadó. Mindenkinek más az ízlése, mindenki mást tart jónak, élvezetesnek. A lényeg: válasszunk bátran, és…

…érezzük magunkat jól – együtt.

Boldog Karácsonyt! Szórakoztató együtt töltött időt!


Hamarosan újabb bejegyzéssel jelentkezünk, addig is, ha tetszett, amit olvastál, oszd meg Facebook ismerőseiddel is!

Karácsonyi dekorációk 2020

Karácsonyfa trendek 2020

Sajtkrémleves picit másképp – VIDEÓ