nextstop.hu/8-stresszmentes-otlet-amivel-igazan-unnepive-teheted-a-husvetozast/
Next Stop

8 stresszmentes ötlet, amivel igazán ünnepivé teheted a húsvétozást!

2017. 04. 05.

Alighogy elmúlt a karácsony, már itt is a következő mumus: a húsvét. Ahol gyerekek vannak a családban, ott szinte elkerülhetetlen az óriási vendégsereg, de ha elég időt szánunk magunkra és a pihenésre, a készülődésnek sem kell nyűgnek lennie. Mutatunk 5 tippet, amivel feldobhatod az idei nyusziünnepet!

1. Filléres dekorációk, amikkel lenyűgözheted a családot
Ünnepek idején nem csak az egyszerűség és esztétikum a mérce, az is fontos, hogy a lehető leggyorsabban tudjunk villantani valami elképesztő dekorációt. Az alábbi asztaldísz pontosan ezt a célt hivatott beteljesíteni. A megoldás két szó: tojáshéj váza. Láttál már csinibb nyuszimentes dekort a színes kis tojáshéjakból kikandikáló virágoknál?

Ha szeretnéd kimaxolni a hulladékfelhasználást, a kitisztított, kiszárított tojáshéjakba virágföldet is tölthetsz, ami pedig köztudottan ideális táptalaja a fűszernövényeknek. Mondunk merészebbet: ugyanez a csoda tökéletesen működik a tojástartók alsó részével is. Ahogy megtörtént a varázslat, már mehetnek is az ablakba-asztalra!

Azt is jó tudni, hogy:
az Oázis Kertészetben például épp akciósak az egynyári növénykék, amikkel remekül meg lehet tölteni a tojást, tojástartót is a kaspókon kívül.

2. Pofátlanul egyszerű, ugyanakkor ínycsiklandó vendégvárók


Vendéget várni jó, de lássuk be, elég, ha a család kedvéért robotol az ember nyolcórákat a konyhában. Attól, hogy valami gyorsan és könnyedén elkészül, még lehet elképesztően finom, amit kortól függetlenül is örömmel tömnek magukba a locsolók. A mi kedvencünk a palacsinta sushi, és higgyétek el, csak elsőre hangzik bizarrnak. Az ötlet lényegében abból áll, hogy a hagyományos palacsintáinkat mindenféle finom és egészséges dologgal töltjük, majd feltekerjük és kisebb, sushi méretű falatkákra vágjuk őket – már mehetnek is a tányérra! A Street Kitchen például avokádóval, ubival és krémsajttal tölti, de nagy a gyanúnk, hogy ugyanez pöpecül működik mondjuk kőrözöttel és retekkel, esetleg tojáskrém-zeller kombóval. Csupán fantáziára van szükség, abból meg úgyis rengeteg van!

Azt is jó tudni, hogy:
kevésbé látványos, de vitathatatlanul ínycsiklandó és időspóroló megoldás az Aldi gyorsfagyasztott péksütijeiből feltankolni pár kilóval, hisz ki ne szeretne majszolni egy jó sajtos pogit vagy pihe-puha csokis párnát?

3. Klasszik húsvéti menü újragondolva, lényegesen kevesebb gonddal.

Viszlát kaszinótojás, helló céklás tojáskák! – a Kistücsök Étterem séfjének receptje

a hozzávalók / 4 adag:

20 dkg cékla

6 db tojás

1 tk mustár

0.25 citromból nyert citromlé

só ízlés szerint

fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

az elkészítés:

1. A céklát héjában megfőzzük. Hűlni hagyjuk, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.

2. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, félbe vágjuk és a sárgákat kivesszük.

3. A tojássárgákat, 4 fél tojásfehérjével és a céklával együtt, turmixban vagy botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a mustárt és sóval, borssal, citromlével ízesítjük.

4. Egy evőkanál segítségével megtöltjük a céklás krémmel a megmaradt, nyolc fél tojásfehérjét.

Kalácsolás 2.0 – Ízhuszár receptje szerint
hozzávalók a kalácshoz / 6 adag:

2 közepes db burgonya

2.5 dl tej

1 teáskanál cukor

2 dkg friss élesztő

2 db tojássárgája

120 g cukor

500 g finomliszt

50 g mazsola

hozzávalók a mázhoz:

175 g porcukor

2 evőkanál víz

1 kávéskanál vanília kivonat

így készítsd a kalácsot:


1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük.

2. Leöntünk róla annyi vizet, hogy kb. 1 dl maradjon az edényben, majd ezzel együtt összetörjük.

3. A langyos tejhez hozzáadunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

4. A tojássárgáját a cukorral fehéredési verjük. Hozzákeverjük az áttört krumplihoz, beleöntjük a felfuttatott élesztőt is, majd beleszitáljuk a lisztet, és eldolgozzuk. Ezután egy órát langyos helyen kelesztjük.

5. Átgyúrjuk a tésztát, és hozzákeverjük az előzőleg beáztatott, majd lecsepegtetett mazsolát.

az elkészítés:

1. A céklát héjában megfőzzük. Hűlni hagyjuk, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.

2. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, félbe vágjuk és a sárgákat kivesszük.

3. A tojássárgákat, 4 fél tojásfehérjével és a céklával együtt, turmixban vagy botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a mustárt és sóval, borssal, citromlével ízesítjük.

4. Egy evőkanál segítségével megtöltjük a céklás krémmel a megmaradt, nyolc fél tojásfehérjét.

6. Két részre osztjuk, és beletesszük a sütőpapírral bélelt formákba, majd jót tesz neki, ha újabb 30-40 percet kelesztjük, de az se baj, ha megy egyből a sütőbe.

7. 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.

így dobd össze a mázat:

A porcukrot elkeverjük a vaníliával és a vízzel, majd a mázat rácsurgatjuk a kalácsokra, és jégcukorral díszítjük.

Azt is jó tudni, hogy:
tovább fokozza a frissítő hatást, ha a kényeztető, gazdag textúrájú tusfürdőnk helyett valami könnyedebb, energizálóbb fajtát dobunk a táskába. A dm saját márkás, Balea tusfürdői között egy halom ínycsiklandó illatot találsz, amik garantáltan felpörgetnek a zuhany alatt!

A receptek forrása: Nosalty

4. Szagmentes alternatívák a locsolók kezébe + extra hímestojglik

Ha van dolog, amit egy emberként gyűlölünk a húsvétban, az a soha véget nem érő pacsuli-tsunami, éppen ezért támogatjuk az olyan alternatív locsolóvizeket, amik nem bántják sem az orrunkat, sem a ruhánkat vagy hajunkat. Barbárság ide vagy oda, egy szódásszifon ezerszer vidámabb és kellemesebb élményt tud nyújtani a hervadó virágszálaknak, a pipettával cseppentett forrásvízről nem is beszélve. A locsolás szóljon arról, amiről kell: örömszerző kedvesség a lányoknak, amiért szerencsés esetben még jutalmat is várhat az illető. Például ilyen meseszép hímestojásokat!

Idegsebészhez méltó precizitás + pár óra az életből x grafikus véna =

Ezekre a veteményeskert stílusú tojásokra egyetlen vegán locsoló sem mondana nemet:

Ezekhez pedig nem kell más, csak pár színes tojás és néhány gramm olvasztott arany, ugye milyen egyszerű?

Akinek a csillagokat is lehoznánk, azok minimum egy ilyen galaxisos hímest érdemelnek:

Az akvarell technikával egyszerűen is fantasztikus tojáskák készülhetnek:

Ezekhez a mintás csodákhoz elég egy régi selyemkendőbe bugyolálni a tojásokat, megfőzni őket, és voilá:


Ha pedig a szeretet mellé diabéteszt is szeretnénk ajándékozni:

5. Ha már nagyon eleged van az ünnepekből…

Az ünnepi készülődés – különösen, ha nagyobb vendégsereget várunk – eléggé megterhelő és stresszes tud lenni. A nagy igyekezetben sokszor elfelejtjük, hogy kizárólag a saját elvárásainknak kell ilyenkor megfelelnünk, és robot-üzemmódban daráljuk a teendőket, amik nyilván sosem fogynak el. A pihenés márpedig akkor is jár, ha épp csúszásban vagyunk, ahogy a sonka sem fog kiszaltózni a fazékból, amíg sétálunk egyet a napsütésben, beülünk a moziba pár órára, vagy kinyújtóztatjuk magunkat egy forró, habos fürdőben.

Ezeket az apró szüneteket a testünk is meghálálja majd, és nagy valószínűséggel hétfő éjjel sem mormoljuk majd a „jövőre biztosan elutazom wellnessezni” mantrát ájulásig. Ettől függetlenül azért egészen zseniális ötlet úgy ünnepelni a húsvétot, hogy a klasszikus otthonülős vendégfogadás helyett egy jakuzziban áztatjuk ki magunkból a tavaszi fáradtságot. Tojást festeni egy hotelben is tudunk, nem igaz?


Hamarosan újabb bejegyzéssel jelentkezünk, addig is, ha tetszett, amit olvastál, oszd meg Facebook ismerőseiddel is!

Így hozz össze egy fergeteges gyereknapot!

5 tipp, hogy tényleg önfeledt legyen a bikiniszezon

Kikapcsolódni társaságban — Tuti társasjátékok a partra vagy a parkba