nextstop.hu/51-tipp-amivel-formaba-hozhatod-a-novenyeid-kerteszkedes-tavasszal/
Next Stop

5+1 tipp, amivel formába hozhatod a növényeid! – Kertészkedés tavasszal

2019. 03. 14.

Mulcsozz!

A megfelelő talajtakarással megelőzheted a gyomok kifejlődését, de egyúttal a mulcs kiegyenlíti a talaj hőmérséklet-ingadozását, és javítja a vízgazdálkodását is. Érdemes alaposan átgondolni, milyen mulcsanyagot választasz: a hosszú évekig háborítatlan díszkertekbe érdemes az esztétikus fakérget vagy kavicsot választani, míg a gyümölcsösbe és a veteményeskertbe praktikus lehet a fóliás- vagy a szalmatakarás.

 


Ültess, amíg lehet!

A konténeres és földlabdás növényeket a hideg téli hetek kivételével bármikor kiültetheted. Viszont az olcsóbb, szabadgyökerű fákat még rügyfakadás előtt el kell ültetni, mégpedig a beszerzésük után azonnal, nehogy kiszáradjanak. Nem baj, ha már előre elkészíted az ültetőgödröt. Ne felejtsd el alaposan beiszapolni a gödör alját, hogy a növény az új helyén is azonnal vízhez és tápanyaghoz jusson!

Ha lemaradtál az őszi telepítésről, ilyenkor is palántázhatsz szamócát, valamint ültethetsz csicsókát és hagymaféléket is.


Vess magokat!

Rengeteg olyan zöldségféle van, amit már kora tavasszal el lehet vetni, ilyen például a sárgarépa, petrezselyem, hónapos retek, borsó, fejes saláta, spenót, sóska és a hagymafélék. Érdemes egyrészt a talaj előkészítésére odafigyelni, másrészt a különféle vetőmagok csomagolásán lévő információkat elolvasni, hogy jó termésünk legyen a későbbiekben!
Frissítsd fel a balkonládákat!

Mivel egy balkonládában a növények számára limitált a rendelkezésre álló tér, könnyen előfordulhat, hogy a növekvő virágaid, fűszereid gyökérzete összeér, akár össze is fonódik. Épp ezért, ha többféle növényt tervezel egy cserépben nevelni, mindenképp nézz utána az egyes fajták növekedési ciklusának és igényeinek, valamint a javasolt ültetési távolságnak is.

Locsolj okosan!

Inkább ritkábban öntözz, de alaposan! A túl sűrű locsolástól a gyökerek a talajfelszín közelében növekszenek, és nem tudnak elegendő tápanyagot felszívni. Amennyiben jó mélyen átjárja a víz a talajt, a gyökerek a föld mélye felé terjeszkednek. Ha időd engedi, mindig korán reggel locsolj, így a növényeid levelei megszáradnak, mire az erős napfény kikezdhetné őket. Ezzel az aprósággal csökkentheted a gombás megbetegedések kialakulását is.

 

 

+1 Tipp:

Tavasszal a gyepnek is szüksége van megújulásra, amikor is a szürke filccé tömörödött elhalt fűszálaktól, növényi maradványoktól megszabadítjuk a gyepszőnyegünket. Első alkalommal ez brutális beavatkozásnak tűnhet, de az egészséges, dús gyep fenntartásához a gyep lazítása és szellőztetése alapvető fontosságú.

Érdemes előtte rövidre nyírni a gyepet, mert így az jobban elviseli a beavatkozást. Ha a gyepterületen automata öntözőrendszer van kiépítve, az öntöző fejeket jól láthatóan meg kell jelölni, nehogy véletlenül elnyírjuk a fejeket.

A gyeplazítás és -szellőztetés kiváló alkalmat teremt arra, hogy gondoskodjunk a hatékony tápanyag utánpótlásról, valamint felülvethetjük a megritkult foltokat is.

Bár a kertészkedés triviálisnak tűnhet, ha szeretnél biztosra menni, mindenképpen kérd ki szakember véleményét a feladatokkal kapcsolatban!

 

 


Hamarosan újabb bejegyzéssel jelentkezünk, addig is, ha tetszett, amit olvastál, oszd meg Facebook ismerőseiddel is!

Tippek húsvétra

Így varázsolj tavaszi hangulatot otthonodba!

Így kuckózz be tél végén!