5+1 tipp, amivel formába hozhatod a növényeid! – Kertészkedés tavasszal

NextStop_blog_illsuztracio

Mulcsozz!

A megfelelő talajtakarással megelőzheted a gyomok kifejlődését, de egyúttal a mulcs kiegyenlíti a talaj hőmérséklet-ingadozását, és javítja a vízgazdálkodását is. Érdemes alaposan átgondolni, milyen mulcsanyagot választasz: a hosszú évekig háborítatlan díszkertekbe érdemes az esztétikus fakérget vagy kavicsot választani, míg a gyümölcsösbe és a veteményeskertbe praktikus lehet a fóliás- vagy a szalmatakarás.

NextStop_blog_illsuztracio

Ültess, amíg lehet!

A konténeres és földlabdás növényeket a hideg téli hetek kivételével bármikor kiültetheted. Viszont az olcsóbb, szabadgyökerű fákat még rügyfakadás előtt el kell ültetni, mégpedig a beszerzésük után azonnal, nehogy kiszáradjanak. Nem baj, ha már előre elkészíted az ültetőgödröt. Ne felejtsd el alaposan beiszapolni a gödör alját, hogy a növény az új helyén is azonnal vízhez és tápanyaghoz jusson!

Ha lemaradtál az őszi telepítésről, ilyenkor is palántázhatsz szamócát, valamint ültethetsz csicsókát és hagymaféléket is.

NextStop_blog_illsuztracio

Vess magokat!

Rengeteg olyan zöldségféle van, amit már kora tavasszal el lehet vetni, ilyen például a sárgarépa, petrezselyem, hónapos retek, borsó, fejes saláta, spenót, sóska és a hagymafélék. Érdemes egyrészt a talaj előkészítésére odafigyelni, másrészt a különféle vetőmagok csomagolásán lévő információkat elolvasni, hogy jó termésünk legyen a későbbiekben!

NextStop_blog_illsuztracio

Frissítsd fel a balkonládákat!

Mivel egy balkonládában a növények számára limitált a rendelkezésre álló tér, könnyen előfordulhat, hogy a növekvő virágaid, fűszereid gyökérzete összeér, akár össze is fonódik. Épp ezért, ha többféle növényt tervezel egy cserépben nevelni, mindenképp nézz utána az egyes fajták növekedési ciklusának és igényeinek, valamint a javasolt ültetési távolságnak is.

NextStop_blog_illsuztracio Locsolj okosan!

Inkább ritkábban öntözz, de alaposan! A túl sűrű locsolástól a gyökerek a talajfelszín közelében növekszenek, és nem tudnak elegendő tápanyagot felszívni. Amennyiben jó mélyen átjárja a víz a talajt, a gyökerek a föld mélye felé terjeszkednek. Ha időd engedi, mindig korán reggel locsolj, így a növényeid levelei megszáradnak, mire az erős napfény kikezdhetné őket. Ezzel az aprósággal csökkentheted a gombás megbetegedések kialakulását is.

+1 Tipp:

Tavasszal a gyepnek is szüksége van megújulásra, amikor is a szürke filccé tömörödött elhalt fűszálaktól, növényi maradványoktól megszabadítjuk a gyepszőnyegünket. Első alkalommal ez brutális beavatkozásnak tűnhet, de az egészséges, dús gyep fenntartásához a gyep lazítása és szellőztetése alapvető fontosságú.

Érdemes előtte rövidre nyírni a gyepet, mert így az jobban elviseli a beavatkozást. Ha a gyepterületen automata öntözőrendszer van kiépítve, az öntöző fejeket jól láthatóan meg kell jelölni, nehogy véletlenül elnyírjuk a fejeket.

A gyeplazítás és -szellőztetés kiváló alkalmat teremt arra, hogy gondoskodjunk a hatékony tápanyag utánpótlásról, valamint felülvethetjük a megritkult foltokat is.

Bár a kertészkedés triviálisnak tűnhet, ha szeretnél biztosra menni, mindenképpen kérd ki szakember véleményét a feladatokkal kapcsolatban!

Kapcsolódó bejegyzések

nysport

Ki a szabadba! Íme a 3 legjobb mozgásforma áprilisban!

Slackline Biztosan láttál már olyan videót, ahol valaki, ugrál, sétál, trükköket mutat be egy kifeszített, ruganyos kötélen. Ez a Magyarországon még kevéssé ismert, de
lakber

Kövesd a trendeket az otthonodban is! – 2019-es ötletek a lakberendezésben

Ismerjétek meg, hogyan gondolkoznak a szakemberek otthonainkról 2019-ben! Szó lesz bútorokról, kiegészítőkről, színekről és stílusokról egyaránt. Ahogy az elmúlt években, idén is egyre nagyobb

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás