nextstop.hu/5-gyors-es-egyszeru-husito-finomsag-amit-ki-kell-probalnod/
Next Stop

5 gyors és egyszerű hűsítő finomság, amit ki kell próbálnod!

2017. 06. 25.

Ugyan kinek lenne kedve a tűzhely fölött görnyedni ilyen kánikulában? Nekünk sem, ezért mutatunk pár zseniális receptet, hogy pikk-pakk összedobhasd az ínycsiklandó nyári finomságokat, és azzal töltsd a szabadidőd, amivel ilyenkor érdemes: henyéléssel a parton.

1. Limonádé 2.0,

ami nagyjából bármihez jól fog csúszni
Friss hozzávalók, egy vagy több jókora kancsó, és pár perc kell csak az egyik legfinomabb nyári frissítőhöz. Cukorral vagy anélkül, alkohollal és szűzen is működőképes, a lényeg, hogy jéghideg legyen! Így készül:

Hozzávalók:

  • 10-15 dkg kígyóuborka
  • 1 db szeletelt citrom
  • 1 db szeletelt lime
  • 1 csokor borsmentalevél
  • 1 ek méz
  • 1 liter ásványvíz

Az uborkát alaposan mosd, esetleg hámozd meg, szeleteld vékony karikákra, majd rakd bele egy nagyobb méretű üvegbe. A megmosott mentát, citromot és lime-ot is vágd fel, aztán mehetnek is az uborkákra. Ha ez kész, már csak annyi a dolgod, hogy felöntsd ásványvízzel, aki édesszájú, ilyenkor adhat hozzá mézet vagy más édesítőszert, ezután még egy gyors kevergetés, pár óra pihentetés a frigóban, és voilá, elkészült a lehető legegészségesebb üdítő!

2. A híresen elronthatatlan banánfagyi
Kb fél kilogramm banán és 5 percnyi munka 1 liter egészséges(!) fagylaltként reinkarnálódik – mi ez, ha nem varázslat? Szevasztok ízfokozók, ég veletek kalóriadús cukorhegyek, itt jön a világ legegyszerűbb fagylaltja, ami kenterbe veri a boltban kapható sorbeteket!

Hozzávalók:

  • Banán! Sok!

Vágd 2 centis kis szeletekre a megtisztított banánt, dobáld a darabkákat egy műanyag tárolóedénybe, aztán hagyd fagyoskodni legalább 2 órán keresztül a mélyhűtőben. Végezetül elő a botmixerrel vagy konyhai aprítógéppel, és pürésítsd a megfagyott banándarabkákat addig, amíg krémes állagot nem mutatnak. Ennyi. Semmilyen hozzáadott cukor, tejtermék vagy rafinéria nem szükséges, csak egy nagy kanál, amivel gyorsan belapátolhatod a fagyidat!

3. Salátavariációk egy témára

A Házisáfrány gasztrobloggere osztotta meg pár éve a világ egyik legtökéletesebb nyári ételét, a fetasajtos kuszkusz salátát. Furán hangzik? Talán igen, de hidd el, nem véletlenül készítették el több százan a receptet.

Hozzávalók:

  • 200 g kis szemű kuszkusz
  • 3-4 érett paradicsom
  • 2 szál újhagyma
  • ½ piros és ½ sárga kalifornia paprika
  • ½ uborka
  • ½ saláta cukkíni
  • 1-2 nagy csokor petrezselyem
  • 5-6 mentalevél
  • 150 g fetasajt
  • 1 dl extraszűz oliva olaj
  • 1-2 citrom leve
  • csipet római kömény, cayenne bors,
    de remekül illik hozzá az őrölt koriander és kevéske fahéj is

Öntsd a kuszkuszt tálba és önts rá 1.5 szeres mennyiségben forrásban lévő vizet vagy alaplevet. Azonnal takard le és hagyd békén 7 percig.
Vedd le a tetőt, keverd át és locsolgasd meg olíva olajjal. Ha dekadens hangulatodban vagy, adhatsz hozzá helyette vajat is, úgy még finomabb. Várd meg, míg kihűl. aztán szeleteld a petrezselymet és mentát apróra, kockázd fel a zöldségeket. Keverj mindent a kuszkuszhoz. Locsolgasd meg a salátát bőven olajjal és citrommal, sózd, fűszerezd, kóstolgass! Ha esetleg van otthon kicsit puhább paradicsomod, azt vágd ketté, és facsard a salátához a levét úgy, ahogy azt a citrommal tennéd. Keverj mindent alaposan össze, majd morzsold rá a sajtot és már tálalhatod is a hűsítő, könnyű és elképesztően finom salátádat!

4. Laktató szürcsölnivaló


A leves alapvetően a hidegebb időszakok fogása, ezzel megy szembe az összes olyan krémleves, amit hidegen érdemes fogyasztani, ráadásul egyetlen percig sem kell főzni. Viva minestrone, ha már itt a paradicsom-szezon!

Hozzávalók 4 főre:

  • 80 dkg érett paradicsom
  • 2 szelet fehér kenyér (avhéját le is vághatják, rajta is hagyhatják)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • olivaolaj
  • só, bors
  • friss bazsalikom
  • szükség szerint víz

A paradicsomokat tisztítsd meg és darabold apróra, majd egy nagyobb edényben sózd, tépd hozzá a kenyérszeleteket, reszeld rá a fokhagymát, és trancsírozd pépessé kézzel vagy egy erre alkalmas konyhai segédeszközzel. Amikor a paradicsomos kenyér elkezd sima állagot ölteni, ízesítsd sóval, borssal, rengeteg friss bazsalikommal, olivaolajjal, és higítsd egy picit vízzel. Néhány órányi hűtés következik, tálalás előtt még pár csepp olivaolaj, egy pár szép bazsalikomlevél, és már fogyasztható is a zamatos olasz leves.

5. Sütésmentes nyalánkság


Sosem gondoltuk volna, hogy a háztartási kekszért rajongani is lehet,
aztán megismertük a lehető legszimpatikusabb felhasználási módját.
Íme:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg szögletes háztartási keksz
  • 2 nagy pohár tejföl
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1 vaníliarúd belseje
  • 1 citrom
  • friss idénygyümölcs

Keress elő egy szögletes tepsit, esetleg nagyobb méretű ételtároló edényt, és rakd ki az alját a szögletes kekszekkel. A tejfölt ízesítsd cukorral, vaníliával, citromhéjjal és citromlével, majd miután alaposan összekeverted, kend meg vele a kekszréteget a lehető legvastagabban. Szórd meg a tejfölös krémet a kedvenc gyümölcseiddel, aztán újra kekszréteg, tejfölréteg, és így tovább, amíg el nem fogynak, vagy meg nem telik az edény. Pihentesd az édességet legalább 8 órán át a hűtőben, és ha letelt a türelmi időszak, próbáld meg nem felfalni mindet.


Hamarosan újabb bejegyzéssel jelentkezünk, addig is, ha tetszett, amit olvastál, oszd meg Facebook ismerőseiddel is!

5 tipp, hogy tényleg önfeledt legyen a bikiniszezon

6 ingyenes mobilalkalmazás, ami megkönnyíti a mindennapokat

10 tipp, amit érdemes megfogadnod, ha tavaszi méregtelenítést tervezel + grátisz nyereményjáték!